GYIK

Szellőző és légkondicionáló mennyezetek

Mit jelent pontosan a „zárt rendszer” kifejezés?

Ez egy zárt mennyezetrendszer, amely megfelel a legszigorúbb higiéniai követelményeknek. Az egyes alkatrészek közötti összes csatlakozás légmentes. Ezért az egész rendszer egy légmentes szűrést biztosít, amely megóv minden felületet szellőzőmennyezet felett. Ugyanez vonatkozik a világítási rendszerre és más infrastrukturális elemekre. A zárt rendszerű mennyezetrendszer felújított épületekben történő használatának egyik fő oka a korábban telepített nem megfelelő HVAC-rendszer miatt keletkezett hő és túlzott nedvesség által erodált mennyezeti struktúra védelme.

A „Makrolon” álmennyezetben alkalmazott excentrikus reteszeknek köszönhetően a mennyezetben elhelyezett összes alkatrész azonnal hozzáférhető. A „zárt rendszer” jelenleg az európai gyártók által leggyakrabban használt megoldás.

Melyek a tapasztalatok a konyhákban használt átlátszó, íves álmennyezetekkel kapcsolatban?

Ezek az álmennyezetek 6 mm vastag polikarbonát lemezekből készülnek. Teljesen sima felületüknek köszönhetően sohasem szennyeződnek be. Ugyanakkor „cseppmentes” felületi kiképzésük megakadályozza a folyadékcseppek kialakulását és csepegését. A „Makrolon" álmennyezeteket a szennyezettség mértékétől függően évente vagy kétévente egyszer kell tisztítani, és ehhez nincs szükség emelő vagy egyéb berendezésekre.

A tűzállóság tekintetében az anyag C1 besorolású – alig gyúlékony. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tűz esetén a kockázat mértéke azonos más építőanyagokéval, pl. a rozsdamentes fémlemezt..

Melyek a friss levegőt elosztó eszközök?

A friss levegő szállítása zárt légvezetékekben történik, amelyek méretének meghatározása a levegőmennyiség és az átfolyási adatok alapján történik. Nagy mennyiségű levegőcsere esetén a vezeték belsejében mikroperforált szövetből készült kivezetés található. A zárt terű elrendezésnek köszönhetően a szövet kivezetés felülete nem szennyeződik akkor sem, ha a HVAC-rendszer hibás vagy leállt. Mindkét friss levegőt elosztó megoldás úgy van elrendezve, hogy a megengedett áramlási mennyiség túllépése ne történjen meg a birtokba vett területeken.

A fluoreszkáló lámpák cseréje bonyolult?

A „Makrolon” álmennyezet egyes moduljai excentrikus reteszekkel vannak felerősítve az elszívócsatornák oldalára. Amikor egy fluoreszcens fénycsövet ki kell cserélni, a karbantartó technikus a mennyezethez tartozó fogantyúval meglazítja a 4 reteszt. A meglazított modult a szomszédos modul fölé tolja, kicseréli a fénycsövet, majd a modult visszateszi a helyére. Természetesen nem kell bonyolult szétszerelési műveleteket végezni a mennyezet egyetlen alkatrésze esetében sem, és a konyhatérbe sem kell leengedni azokat. Az egész művelet néhány percig tart, speciális szerszámokra nincs szükség.

Hogyan lehet megtisztítani a szellőzőmennyezet rozsdamentes felületeit?

Valamennyi rozsdamentes fém felületet 3-6 hónaponként speciális tisztító és konzerváló szerrel kell megtisztítani. A pontos tisztítási időközök meghatározása az aktuális működési terheléstől és az ételelőkészítés módjától függ. A tisztítás a konyhatérből történik, nincs hozzá szükség bonyolult és fizikailag megterhelő szétszerelési, majd azt követően összeszerelési műveletekre.

Szükséges-e a mennyezet páraelszívóval való kombinálása szokatlan elrendezés esetén?

Több tucat szellőzőmennyezet gyártása és szállítása történik önálló egységként, amelyeket nem kell páraelszívókkal kombinálni. Mindig létezik optimális megoldás, amely a páraelszívók normál alkatrészeit hasznosítja.

Mennyibe kerülnek a szellőző és légkondicionáló mennyezetek?

Egy szellőzőmennyezet árának kiszámítása mindig az adott esetre történik. Az ár sok tényezőtől függ, ilyenek a felület nagysága, a forma bonyolultsága és az oszlopok vagy kémények számára szükséges átjárók.

Bármelyik esetre elmondható, hogy az étkeztetési létesítmények többségénél egy szellőzőmennyezet-rendszer ára közel vagy teljesen azonos egy páraelszívó rendszer árával.