GYIK

VDI 2052 sz. irányelv

Útmutató dokumentum konyhai szellőzés tervezéséhez. A konyha mérete és a berendezés paraméterei (hő- és nedvesség generálása) alapján nagyon pontosan kiszámítható a szükséges elszívási kapacitás. A számításhoz használja az ATREA kiválasztó szoftvert.

Hővisszanyerés a konyhákban

A konyhákban a hővisszanyerés a levegőkezelő és légkondicionáló rendszerek elengedhetetlen része. A hőtöbblet és a nedvesség miatt a beruházás még a kisebb méretű konyhák esetében is 3 év alatt megtérül. Kis és közepes méretű konyhákhoz a beépített hővisszanyerővel rendelkező DiNER-T intelligens páraelszívót ajánljuk közvetlenül a hő- és páraforrás fölé szerelve. Nagy konyhákba az akár 75 %-os hővisszanyerő hatékonyságú DUPLEX kompakt szellőzőegységek alkalmasak.

Az egyidejű használat együtthatója φ

Az egyszerre működő berendezések számát meghatározó érték. Nagyon fontos tényező, amely befolyásolja a végső elszívási kapacitást. Javasoljuk, hogy forduljon a konyha üzemeltetőjéhez vagy közvetlenül a konyhaprojekt tervezőjéhez.
Kis konyhák max. 250 adagig φ = 0,9 – 1,00
Közepes konyhák 250 és 500 adagig φ = 0,7 – 0,8
Nagy konyhák 600 adag felett φ = 0,6

Zárt elszívó rendszer

Főzés közben hőtöbblet, pára és zsírrészecskék tartalmazó aeroszolok keletkeznek. A zárt rendszer biztosítja az ilyen negatív hatások elleni tökéletes védelmet. Az SKV és TPV szellőző és légkondicionáló mennyezetek így vannak tervezve.

Levegőszűrés

Minden páraelszívónak vagy szellőző és légkondicionáló mennyezetnek hatékony eszközökkel kell rendelkeznie a zsírrészecskék összegyűjtéséhez. Erre a célra akár 80 %-os hatékonyságú feszített szitaszűrőket vagy akár 94 %-os hatékonyságú lamellás szűrőket használnak. A szűrők számának meghatározása a levegőmennyiségek és az áramlási sebességek alapján történik.

Levegőcsere

Modern világunkban több tucatnyi típusú konyhai berendezés létezik a főzőeszközöktől a forraló és többfunkciós tálcákig és hagyományos sütőkig. Az elszívási kapacitás kiszámításakor olyan értékek fordulhatnak elő, amelyek jelentősen meghaladják az óránkénti levegőcsere 40-szeresét, de még a 60-szoros óránkénti levegőcsere-arányszám sem szokatlan. Képzelje el, hogy egy adott térben lévő összes levegő percenként kicserélődik. Erre a kihívásra gyorsan tudtunk válaszolni, és jelenleg létezik egy étkeztetési létesítményünk, amely az óránkénti levegőcsere-arány 70-szeresével üzemel.

A frisslevegő-ellátás egységesítése

A rendszer nagy fontosságú része. A személyzet számára a kellemes munkakörnyezet biztosításához 0,2 és 0,3 m/s közötti megengedett áramlási sebességű frisslevegő-ellátás szükséges. Az ennek elérési módját bemutató példában egy mikroperforációs, nagy kiterjedésű tápkimenet található.

Polikarbonát

Ez ma az SKV és TPV légkondicionáló és szellőző mennyezetek szerves része. Az anyag előnye a valóban nagyfokú egyszerűség és a gyors karbantarthatóság. Ugyanakkor ez az anyag a konyhatérben optimális fényelnyelést is biztosít. A termékeink fejlesztési fázisában alkalmazott megfontolt gondolkodás és éleslátás egyik bizonyítéka.