GYIK

Sokoldalú szellőzőegységek hővisszanyeréssel

Kényszer-szellőzőegység hővisszanyeréssel. Minimális felszerelésként legalább egy betápláló és egy elszívó ventilátorral, egy hővisszanyerő hőcserélővel, valamint bemeneti és kimeneti szűrőkkel rendelkezik. A többi komponens általában opcionális tartozék (pl. a fűtőtekercsek, a hűtőgépek, az elkerülő és recirkulációs terelők, a mérő- és szabályozórendszerek).

Beltéri szellőzőegységek

Szellőzőegység normál burkolatban, beltéri környezetben történő felszereléshez, azaz télen mérsékelten fűtött száraz (fagymentes) helyeken.

Tetőre szerelt szellőzőegységek

Szellőzőegység vízálló burkolatban kültéri vagy közvetlenül az épület tetején történő telepítéshez. Bár vannak alapvető tervezési módosítások, a berendezéstől függően kiegészítő védelmet kell biztosítani (pl. a víz alapú fűtőtekercsek és hűtők üzemelési közegének fagymentesítő kezelését).

Szellőztetés

Ez általában belső levegőcserét jelent – a beltéri használt levegőt friss kültéri levegő váltja fel. A szellőzés lehet természetes (pl. ablaknyitással) vagy mesterséges (pl. HVAC-egységen keresztül). A mesterséges szellőzés rendszerint magába foglalja a hővisszanyerést (a szellőzőegység hővisszanyerő rendszerrel van felszerelve).

Szellőzőegységek higiénikus tervezése

Az egységek tervezési, gyártási, tárolási, szállítási és üzembe helyezési körülményei megfelelnek a HVAC-berendezések higiéniájával foglalkozó német ILH Berlin intézet előírásainak. Alapkövetelmény a berendezés tisztán tarthatósága és ellenőrizhetősége, fém vagy igazoltan nem fém anyagok, kondenzátum-leeresztők használata, a szennyeződés lerakódás megelőzése stb. A berendezés értékelése európai szabványok és német irányelvek (pl. a VDI 6022) alapján történik. A szükséges paramétereknek való megfelelést bizonyítvány igazolja.

Elkerülő terelőelemek

Hővisszanyerő hőcserélő elkerülő terelőeleme. Alapfelszerelésként a DUPLEX hővisszanyerő egységek hővisszanyerő hőcserélő terelővel vannak felszerelve, az elkerülő terelőelem pedig opcionális extra tartozék. A terelőelem használható például az épület előhűtésére – nyáron a külső levegő éjszakai hasznosításával, vagy az épület átmeneti időszakokban történő hűtésével. Ezzel üzemelési költségek takaríthatók meg.

Recirkulációs terelőelem

A recirkulációs terelőelemet, más néven keverő terelőelemet a kültéri levegő és a távozó (recirkuláló) levegő keverésére használják. A kültéri levegő mennyiségének csökkentésével a hűtés vagy melegítés iránti igény is csökken, ami az üzemelési költségek csökkenését eredményezi. Megjegyzés – a recirkulációs levegő az egyes alkalmazásokban nem használható tetszőlegesen, ezt a lehetőséget szakembernek kell megvizsgálnia.

Hővisszanyerés

Hővisszaszerzésként is ismert, amely során az épületbe szállított levegőt meleg használt levegővel melegítik fel.

Az egységek szállítása egyedi kiszerelésben / részekben / blokkokban lehetséges

A DUPLEX szellőzőegységek egyedi egységként szállított, tipikusan kompakt berendezések. Az egyes típusok szállítása blokkokban történik, amelyeket a helyszínen szerelnek össze üzemképes állapotba a szerelővállalat munkatársai. Ha egy egység nem szállítható egyedi elemként, például a szállítási útvonal miatt, akkor azt „alkatrészenként” is lehet szállítani, amelyeket a helyszínen szerelnek össze. Az egységek alkatrészekből történő összeszerelését csak az ATREA képzett technikusai végezhetik.

Nagy átfolyású hővisszanyerő hőcserélő

Az alapkivitelű lemezes visszanyerő hőcserélő alap hővisszanyerési hatékonysága kb. 50 és 65 % között mozog.

Ellenáramú hővisszanyerő hőcserélő

Lemezes hővisszanyerő hőcserélő nagy hővisszanyerési hatékonysággal. Az ellenáramú szakasznak köszönhetően az alapvető hővisszanyerési hatékonyság akár 90 % feletti is lehet.

Friss levegő mennyisége személyenként

A szállított szellőzőlevegő mennyisége egy személyre számítva m3/órában. 

EC-ventilátorok

Ún. „EC-motorokkal” (elektronikus kommutációjú motorokkal) felszerelt ventilátorok külső forgórésszel; a motortengely rögzített, a motor külső burkolata pedig forog. Előnyük a csendes működés, az egyszerű vezérlés és főként a nagy (akár 90%-os) hatékonyság, valamint az alacsony energiafogyasztás.

Ventilátorvezérlési módszerek

A DUPLEX szellőzőegységek ventilátorai többféle módon szabályozhatók. Alapkiszerelésben a legtöbbjük elektromos sebességvezérléssel rendelkezik (aszinkron motorok). Egyes típusok csak frekvenciaátalakítókkal szabályozhatók. Az EC-ventilátorok működtetése tipikusan 0-10 V-os jellel történik.