Hővisszanyerés

Hővisszanyerés

Mit jelent a hővisszanyerés?

A hővisszanyerés a hideg táplevegő meleg használt levegővel történő előfűtésének a folyamata. A meleg levegő nem távozik a nyitott ablakon keresztül, hanem hőtartalma legnagyobb részét az elszívás előtt egy hővisszanyerő rendszerben átadja a táplevegőnek.

Mit jelent a hővisszanyerési hatékonyság?

Hővisszanyerési hatékonyság = a hulladékhő hasznosítása a friss hideg levegő előfűtésére. A hővisszanyerés hatékonyságának 0 és 100 % között kell mozognia..

A nulla hatékonyság a nyitott ablak hatékonysága – a meleg levegő további hasznosítás nélkül távozik, miközben hideg friss levegő áramlik a helyiségbe, amelyet a külső hőmérséklet hűtött le.

A 100%-os hatékonyság (ami műszakilag lehetetlen) akkor fordulna elő, ha a táplevegő melegítené fel a használt levegő hőmérsékletét. A szoba energiaveszteség nélkül lenne szellőztethető.

Az általános levegőkezelő berendezésekben elérhető hővisszanyerési hatékonyság valahol 30 és 90 % között mozog, de a 60 % feletti hatékonyság már jónak, a 80 % feletti pedig kiválónak tekinthető. A DUPLEX egységek hővisszanyerési hatékonysága 52 és 90 % közötti (az egység méretétől, a légáramlattól és a hővisszanyerő készülék típusától függően).

Hővisszanyerő alkalmazás

A hővisszanyerő hőcserélőket leggyakrabban közvetlenül a szellőzőegységben szerelik fel. Ez gyakorlatilag lehetővé teszi a hővisszanyerés alkalmazását minden olyan épülettípusban, ahol higiénikus szellőztetésre van szükség – pl. apartmanokban és családi házakban, üzleti létesítményekben, uszodákban, ipari létesítményekben stb.
Az utóbbi időben az energiaárak növekedése miatt a hővisszanyerést lakóépületekben is alkalmazzák. A hővisszanyerő hőcserélők légkondicionált épületekben is használhatók – ahol nyári időszakban „hidegvisszanyerőként” működnek, és ennek során a szállított meleg levegőt a kondicionált használt levegő hűti le.

  • A hővisszanyerésről további információ e-mailben vagy postai úton igényelhető.

Számítsa ki a hővisszanyerő hőcserélő táplevegőjének áramlásirányú hőmérsékletét és a hőmegtakarítást.

Beltéri levegő-hőmérséklet
[5 to 40 °C]
Kültéri levegő-hőmérséklet
[-25 to 20 °C]
 
 
Heat recovery Hatékonyság
[0 to 100 %]
°C
Táplevegő hőmérséklete
°C
Távozó levegő hőmérséklete
 
 
 A hővisszanyerés alkalmazásakor elegendő a táplevegőt
  °C-ra felmelegíteni  °C helyett.
Megtakarítja az újramelegítést °C kal

Utasítás: Adja meg a beltéri és kültéri levegő hőmérsékletét, valamint a hatékonyságot.

Megjegyzés: A kimeneti érték csak hozzávetőleges adat, nem veszi figyelembe az egyenetlen áramlást és a lehetséges kondenzációt.