ATREA kft. www.atrea.hu
Hogyan kell megtervezni az ipari konyhák megfelelő rendszereit
Helyi vagy az egész területre kiterjedő rendszer?
Milyen típusú legyen a páraelszívó vagy a szellőző és légkondicionáló mennyezet?
Ezek kiválasztása a konyha típusától és méretétől, a berendezési tárgyak elhelyezkedésétől és a rendelkezésre álló beruházási összegtől függ. A nyitott konyhák nem nélkülözhetik a formatervezést és az architektúrát.
Helyi rendszerek – Az elhasznált levegőt közvetlenül a berendezés vagy a főzőtér felett elhelyezett páraelszívók távolítják el.
A páraelszívókat elsősorban olyan kis és közepes méretű konyhákban használják, ahol a berendezések többsége főzőterekben van elosztva. Elhelyezésüktől függően falra szerelt vagy központi páraelszívók közül lehet választani. Ez a koncepció azonban nem engedi meg a berendezések helyének megváltoztatását. Helyesen kell meghatározni a páraelszívó méretét, hogy elegendő átfedést biztosítson. Ennek a megoldásnak a fő előnye az alacsony ár és az, hogy a levegőben lévő zsírpára csak rövidebb távolságra terjed ki. Előnytelennek tekinthető viszont annak a kockázata, hogy a használt levegő a konyhába szivárog és lerakódásokat okoz a vízszintes felületeket. A páraelszívók valamennyi típusát kizárólag rozsdamentes változatban gyártják, és beépített zsírszűrőikben biztosítani kell a zsírrészecskék elkülönítését, valamint a munkafelület megvilágítását a megfelelő hőállóságú, beépített fluoreszkáló fénycsövek segítségével.
Teljes területre kiterjedő rendszerek – Az elhasznált levegő elszívása az egész területre kiterjedően történik nyitott vagy zárt rendszerű szellőző és légkondicionáló mennyezeteken keresztül.
Napjainkban a szellőző és légkondicionáló mennyezetek bármilyen típusú és méretű konyhában használhatók. Alkalmazásuk egyik oka az áruk – igen vonzó, és nem nagyon különbözik a páraelszívós rendszerek áraitól. Ennek következtében a teljes területre kiterjedő elszívás az ügyfelek kedvelt lehetőségévé válik.
© ATREA s. r. o. 1998-2025